Индустриалните сгради са преминали през множество трансформации, за да достигнат до сложните комплекси, които познаваме днес. Те са познати сравнително отскоро в строителството, тъй първите промишлени сгради се появяват едва през XVIII в. Тогава те наподобяват големи и богати жилищни сгради. Днес, през XXI в., говорим за мащабни комплекси, обединяващи множество сложни и специфични функции. Именно затова е важно те да бъдат изградени бързо и ефективно, да задоволяват перфектно нуждите на индустрията, да бъдат целесъобразна инвестиция и да изглеждат добре. А как се реализира това?

Filter Life / Waterfrom Design | © Kuomin Lee

Сглобяемото строителство – съвременното индустриално строителство

До средата на миналия век по света и в България промишлените сгради са били изпълнявани основно от масивни конструкции (монолитен бетон и тухлена зидария). След Втората световна война започват да се търсят все повече решения за ускоряването на промишленото строителство, тъй като индустриите преживяват бурно развитие. Така и самото промишлено строителство се превръща в „индустрия в индустрията“.

FUTURE STITCH Smart Factory / AZL Architects | © Li Yao

По-голямата част от решенията в съвременното промишлено строителство представляват сглобяеми конструкции или по-скоро цялостни системи за строителство на сгради. Принципното решение включва изпълнение на стоманобетонна фундаментна плоча, която служи за основа на носещата конструкция. Тя на свой ред най-често е изградена от метал или стоманобетон (също и дърво) и бива завършена с покривни и фасадни панели. Звучи просто, нали?

Zhejiang Factory / gad · line+ studio | © Arch-Exist

Сглобяемите сгради дават неограничени решения

Въпреки семплия начин на строителство, сглобяемите сгради разполагат с практически неограничени функционални и естетически възможности. Големите подпорни разстояния позволяват разнообразни разпределения, които да отговарят на производствените нужди, а фасадните и покривните системи дават възможност за изпълнението на всякакви видове панели. Те могат да бъдат с остъкляване, перфорации и геометрични детайли. Така мащабните фасади на сградите могат да бъдат „разбити“ на по-малки елементи, като така те да добият своя собствена визия. Друг възможен похват е използването на инсталации, стълбища и асансьори като акцент в екстериорното оформление.

Laemthong Corporation Factory / PHTAA Living Design | © Sky|Ground

Всички тези предимства на сглобяемото строителство се допълват и от неговия основен плюс – ускореното време за изпълнение. Това се дължи главно на предотвратяването на неизвестни още в процеса на проектиране, в елиминирането на допълнителни мокри процеси и необходимостта от технологично време при изграждането на конвенционалните конструкции. Именно това прави сглобяемия способ един от най-предпочитаните в съвременните промишлени сгради. Все пак не е ли времето най-ценното нещо в съвременната индустрия?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formPost comment